Followers

Sunday, May 10, 2015

Siapa Merajainya Selepas Kemenangan?

"semangat dan sokongan bagaikan nak menang esok hari"

Arus perubahan datang daripada bandar. Daripada masyarakat berpendidikan, kelompok feudal yang berkesedaran, masyarakat urban yang terkena tempias kemelaratan.
Arus itu boleh membawa tsunami kebangkitan rakyat.
Persoalan yang timbul, siapa yang bakal memenangi arus kebangkitan itu?
Di Tanah Melayu, gelombang awal digerakkan oleh kelompok kiri dan agama. Fasa kedua, barulah nasionalis muncul bahkan mengambil peluang merajainya setelah British mengisytiharkan darurat.
Reformasi akhir 1990an di Indonesia, Dr Amien Rais diangkat pimpinan utama bahkan beliaulah dikatakan layak menjadi Presiden Indonesia. Tetapi arus kebangkitan itu hanya kuat dalam kalangan masyarakat urban. Akhirnya, masyarakat luar bandar majoritinya memilih Abdul rahman Wahib yang mempunyai kekuatan massa daripada Nahdatul Ulama.
Di Afghanistan, puak-puak Mujahidin yang menumbangkan Soviet Union dan Najibullah (ingat Najibullah bukan selainnya) akhir berpecah setelah berkuasa. Puak terkuat, Hizbi Islami dengan jamiati Islami bertempur sesama sendiri sehingga datangnya angin Kandahar, Taliban.

Siapa yang merajainya selepas kemenangan?

 

No comments:

Nota Diri

Nama: Mohamad Ridhwan Bin Alias

Pendidikan

+ Mendapat pendidikan dalam Ijazah Sarjana Muda Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (Major: Sejarah, Minor: Antropologi dan Sosiologi)

+ Diploma Pendidikan, MPTAA

Fokus Penulisan

+ Sejarah dan politik terutamanya di Malaysia, Timur Tengah, Gerakan Islam dan Gerakan Mahasiswa/Anak Muda.

Penafian

+ Penulis bukan ustaz
+ Penulis bukan pakar
+Segala pembacaan perlu dibuat lebih lanjut untuk pemurnian fakta.
+ Segala penulisan adalah pendapat peribadi.