Followers

Friday, December 30, 2016

Wasiat Terakhir Arwah Prof Zulkifli Muhammad Diwaktu Saidina Abu Bakar menjadi Khalifah Rasulullah saw, dia telah berkata, "Wahai manusia telah dijadikan aku ketua (Khalifah) bagi kamu tetapi aku tidaklah paling-paling baik daripada kamu".

Beginilah kita pada hari ini kita telah dipilih rakyat, tetapi itu tidaklah bermakna kita yang paling baik sekali diantara rakyat semua. Tetapi ini adalah satu nikmat yang diberikan oleh Tuhan supaya kita fikir ini adalah satu kepercayaan dan amanah yang diberikan oleh rakyat kepada kita yang mesti kita pikul dan tunaikan kewajipan-kewajipannya.

Tuan-tuan yang mulia, saya mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada tuan-tuan atas kejayaan tuan-tuan mendapat kepercayaan rakyat dan nikmat kepercayaan itu yang akan membolehkan tuan-tuan berkhidmat pula kepada rakyat, di dalam ertikata melaksanakan hukum Allah Ta'ala dan menjunjung kedaulatan bangsa kita yang menjadi bumiputera negeri ini.

Tuan-tuan yang mulia, kalau kita lihat kepada Quran, maka dia berkata, "Mereka yang menolong Allah itu, ialah apabila mereka Kami menang mereka dibumi Allah, maka didirikan mereka akan sembahyang, akan agama Allah diberikan mereka akan zakat, akan khidmat-khidmat masyarakat, yang menyuruh mereka dengan kebajikan dan mencegah mereka akan kejahatan”.

Dengan ayat-ayat ini dapatlah tuan-tuan membayangkan, bahawa orang yang ditolong oleh Allah swt itu tugasnya telah dinyatakan oleh Quran, menjaga kedaulatan Agama, menjaga perkhidmatan-perkhidmatan masyarakat, melakukan sesuatu yang baik dan mencegah sesuatu yang jahat. Tidak payah kita belajar jauh, tidak payah kita mengkaji masalah-masalah yang dalam, cukup sudah empat peranan yang diberikan oleh Tuhan kepada kita, untuk kita amalkan sebagai seorang yang telah mendapat nikmat kepercayaan rakyat sebagai wakil rakyat ini.

Tuan-tuan sekelian, khalifah-khalifah Islam yang dahulu dari kita telah menjalankan tugas-tugas negara dengan serba payah dan keikhlasan yang patut kita ketahui. Kalau sudah terluput kita 5 tahun dahulu bagi orang yang telah lama dan kalau telah terluput bagi mengenalinya bagi ahli-ahli yang baru, maka saya tanamkan satu kesalahan yang besar kepada kita yang menjadi wakil rakyat Persatuan Islam SeTanah Melayu ini masih tidak mahu mendekatkan dirinya kepada semangat-semangat pentadbiran Islam, semangat-semangat negara Islam, semangat-semangat wilayah Islam yang telah diberikan kepada kita, saya tahu ada diantara kita yang telah menang dalam tahun 1959 telah tidak sempat mengambil pentadbiran Islam dalam memahaminya, saya tidak katakan dalam melaksanakannya lagi , tetapi di dalam memahaminya.

Maka saya minta tuan-tuan menerima cabaran Tuhan, iaitu jangan dijalan sesuatu kerja, sekiranya kita tidak tahu apa yang hendak kita dijalankan itu, jadikanlah kewajipan tuan-tuan mulai dari hari ini, mengkaji pengajaran Islam supaya tuan-tuan dapat memikul kewajipan tuan-tuan sebagai seorang yang tahu apa yang diajar oleh Islam.

Jangan ada seorangpun yang takbur, merasakan dirinya sudah pandai, bahawa dirinya sudah tahu apa pengajaran Islam, bahawa dirinya tidak perlu diajar oleh sesiapa, kerana dia telah menjadi Wakil Rakyat. Dia perlu mendekatkan dirinya dengan Al-Quran, dengan buku-buku Islam, dengan hadis-hadis nabi Muhammad saw, dengan sejarah-sejarah Islam, supaya kita sentiasa ingat kepada Tuhan.

Tuan-tuan yang mulia, boleh jadi ada diantara kita yang menyangka bahawa Tuhan tidak menyifat kita atas kewajipan kita ini, boleh jadi ada diantara kita yang memandang bahawa masalah yang ada dihadapan kita ini adalah masalah pilihanraya, masalah menjaga kedudukan kerajaan, masalah menjaga hati rakyat, masalah menjaga lebih buruk lagi menjaga kepentingan diri sendiri. Maka saya berharap pada hari ini supaya kita sahut seruan ini, dan kita putuskan dihati kita dan kita jadikan bahawa kita ini petugas-petugas yang diamanahkan oleh Tuhan untuk melaksanakan kewajipan yang Maha Suci, kewajipan yang belum di dapat oleh berapa ribu million manusia peluang untuk berbuat demikian sejak zaman-zaman berzaman hingga hari ini.

Kita meminta rakyat mengundi kita, kita meminta mereka mempercayai kita. Bukan dengan janji-janji khidmat, tetapi dengan janji-janji akan menjalankan hukum Tuhan. Tuhan yang kita sembah, Tuhan yang merenung apa yang kita buat tiap-tiap hari, Tuhan yang memerhatikan kesungguhan hati kita, sebelum kesungguhan perbuatan kita. Inilah saudara-saudara kedudukan kita pada hari ini satu kedudukan yang sungguh dan benar, suatu kedudukan yang bukan dibuat-buat, tetapi sesuatu kedudukan yang memang kita kehandaki supaya Tuhan berikan kepada kita, maka janganlah kita lepaskan peluang ini, dengan kelengahan dan kelalaian, dengan lupa dengan apa yang ada kepada kita ini dan menjadikan apa yang kita dapat ini sebagai satu nikmat yang datang dan lalu, sebab kita ini saudara-saudara akan menghadapi Tuhan.

Marilah kita jadi kesungguhan perjuangan ini satu Motto bagi kita, marilah kita jadi perjuangan menegakkan Islam ini tidak kerja main-main, tidak kerja pilihanraya, bahkan tidak kerja Persatuan Islam SeTanah Melayu, tetapi kerja kita sebagai seorang Islam yang telah mendapat nikmat dari Tuhan bahawa kita telah dipercayai oleh rakyat untuk menjalankan tugas-tugas yang telah ditetapkan oleh Tuhan.

Ya, saudara-saudara, saya tidak mengingati bahawa hanya kita sahaja yang dapat menyelamatkan dunia ini, tetapi perlu kita akui hanya kita yang telah mendapat peluang untuk berbuat demikian.

Orang di Mesir tidak dapat lagi menjalankan pemerintahan atas nama menjalankan atas cita-cita Islam, orang di negara Arab masing dikongkong, dan bermillion manusia Islam masih belum dapat lagi nikmat tegak dengan sokongan rakyat bagi menjalankan cita-cita Islam. Tetapi kita saudara-saudara telah diberi Tuhan nikmat seperti itu.

Maka marilah kita terima cabaran Tuhan ini, memohon kepada Tuhan supaya kita diberiNya taufik dan hidayat, supaya sentiasa kita diberi inyatNya, bagi menjalankan apa yang diwajibkanNya kepada kita. Percayalah saudara-saudara, bahawa saya dan saudara-saudara akan gagal dalam kerja ini kalau kita tidak mahu memperdampingkan diri kita pada Islam.

Berapa orang daripada saudara-saudara yang telah menjadi ahli Dewan Negeri dan Dewan Rakyat (Member Parlimen) sudah membaca buku Islam dan mengatakan bahawa dia ini penganjur Islam. Berapa orang!!!.

Cuba kita fikir saudara-saudara, seorang yang telah diamanahkan untuk membelah dan mengubat orang sakit, tetapi tidak pernah membuka buku berkenaan dengan kesakitan manusia. Kita diamanahkan untuk menjalankan pentadbiran negara Islam, sudahkah kita tahu apakah pentadbiran negara Islam itu? Marilah kita dekatkan diri kita kepada pengajaran Islam, rapatkanlah diri saudara-saudara kepada Quran yang diturunkan oleh Tuhan, dan rapatkanlah diri saudara-saudara dengan rujukan hadis nabi, jangan ada orang yang sombong mengatakan aku sudah tahu, jangan ada orang mengatakan aku sudah luput, kalau dia sudah luput dari mempelajari Islam, berhentilah ia dari menjadi ketua dari pihak orang Islam ini. Jangan sampai akhirnya dia dituduh orang, memakai warna-warna Islam, tetapi tidak ada isinya.

Boleh jadi saudara-saudara, kita ini akan menghadapi dugaan yang lebih banyak, boleh jadi kita akan berjalan dengan baik, tetapi biarlah apa yang akan terjadi kepada kita, biarlah dapat kita menghadapi Tuhan kita dengan hati yang suci dengan mengatakan aku sentiasa berjuang untuk Engkau (Ya Allah) dan aku wakafkan diriku untuk demikian.

Saudara-saudara yang mulia, selain daripada itu, perlu kita kenali diri kita pada hari ini, bahawa kita ini telah dipilih oleh rakyat, rakyat yang sayang kepada kita, rakyat yang sanggup mengenepikan janji-janji Kerajaan Perikatan yang hendak dicurahkan nikmat-nikmat besar kepada negeri mereka, kerana kita memberi tahu mereka bahawa kita ini hendak menjalankan hukum-hukum Tuhan. Bahawa kita ini hendak menyelamatkan hidup mereka di dunia dan di akhirat. Marilah kita hormati rakyat ini, dan sentiasalah kita meletakkan kewajipan diri kita, memanjangkan khidmat-khidmat yang telah kita lakukan demi kepentingan rakyat.

Saya perlu memberi tahu saudara-saudara, satu daripada syarat kejayaan bagi sesuatu perjuangan ialah keikhlasan. Kita mungkin bodoh, mungkin jahil, mungkin tidak tahu apa-apa, mungkin tidak kuat, tetapi kalau keikhlasan ada kepada kita, maka ada harapan cita-cita kita ini akan dapat kita laksanakan. Tetapi tidak ada gunanya kita cerdik, cerdas, pandai dan kuat sekiranya kita tidak ikhlas kepada Islam yang kita perjuangankan.

Saudara-saudara yang mulia, ikhlas adalah bererti, mengikutkan niat kepada sesuatu tujuan dengan mengenepikan apa yang lain dari itu, kita ikhlas kepada Tuhan, kita pikulkan niat kepadaNya, kita ketepikan yang lain dari itu. Kita ikhlas kepada perjuangan Persatuan Islam SeTanah Melayu , kita pikulkan niat terhadap tujuannya, kita ketepikan yang lain dari itu. Kita ikhlas kepada kepentingan rakyat, kita pikul niat kita kepada tujuan itu dan kita ketepikan kepentingan yang lain dari itu. Ini perlu ada kepada kita. Keikhlasan yang tidak ada belah baginya lagi, keikhlasan yang tidak mengira yang lain daripada apa yang kita tuju di dalam perjuangan asal kita.

Saudara yang mulia, kejayaan orang yang terdahulu dari kita semuanya dengan keikhlasan, harap sungguh keikhlasan ini kita tanam, kita pikul kepada diri kita sendiri. Banyak orang menyangka keikhlasan hanya disifatkan kepada hati dan niat, tetapi tidak pada amal.

Tuan-tuan yang mulia, amallah yang menunjukkan keikhlasan. Kalau kita pergi ke neraka, seperti sabda Rasulullah saw. (dibaca hadis oleh beliau ) ertinya. "Neraka penuh dengan kesalahan dan kejahatan, Syurga penuh dengan perkara-perkara yang dibenci, dia (nafsu) tak mahu kita buat tetapi kita buat, maka itulah yang akan penuh dalam syurga, tetapi neraka akan penuh dengan niat-niat yang baik". Pergilah saudara-saudara ke neraka nescaya saudara akan berjumpa dengan orang-orang yang niatnya baik, tetapi amalnya jahat. Orang mencuri kerana hendak memberi makan anak isterinya, orang yang menipu kerana hendak menyelamatkan perniagaannya bahkan orang yang melakukan apa sahaja yang durjana dengan niat-niat yang baik. Jadi janganlah kita cukup dengan niat-niat kita sahaja, ... "niat saya baik tak apa".

Marilah kita jadikan, segala amalan kita itu baik, niat kita itu baik, supaya kembaran dari keduanya itu akan dapat memberikan sesuatu yang berguna kepada kita.

Di dalam saudara-saudara menjalankan tugas, saudara-saudara akan datang akan berjumpalah saudara-saudara masalah-masalah yang bersangkut dengan niat yang baik dan amalan yang jahat, akan banyak saudara terpaksa menghadapi tuduhan niat baik dalam kerja ini, tetapi kerjanya tidak berapa baik, tetapi saudara-saudara ingatlah kepada Tuhan, ingatlah kepada nabi Muhammad saw, ingatlah bahawa di dalam neraka itu penuh dengan niat-niat yang baik belaka.

Saudara yang mulia, rukun kedua dari kejayaan kita sebagai anggota-anggota yang mendokong kerajaan ialah perpaduan kita yang utuh. Perkara inilah yang penting, kita tahu kita mempunyai musuh-musuh, kita tahu bahawa musuh itu hendak menghancurkan kita, maka keutuhan perpaduan ini perlu saudara-saudara wujudkan dan salah satu daripada sebab besar saya ingin berjumpa dengan saudara-saudara hari ini ialah supaya dapat mewujudkan perpaduan yang kuat di antara saudara-saudara. Syukur saya kepada Tuhan, bahawa saudara-saudara yang ada ini sudah dicuba 5 tahun dan saudara-saudara sudah membuktikan perpaduan. Orang Perikatan pernah mengumumkan dengan berkata bahawa mereka akan membeli saudara-saudara. Saya berkata orang-orang yang berada dihadapan saya ini, tidak akan dapat dibeli oleh sesiapapun. Mereka tidak akan merosakkan perpaduan sebab jika kita boleh dibeli, maka sudah lama Persatuan Islam SeTanah Melayu ini sudah dihancurkan di negeri kita ini. Saya sudah kenal orang-orang kita, saya sudah tahu hati-hatinya, maka saya yakin bahawa saudara-saudara dapat mempertahankan diri dalam masalah ini, yang sebenarnya kebelakangan ini saya sedikit pun tidak merasa was-was, saya mempunyai kepercayaan penuh kepada saudara-saudara. Cuma saya minta kepada saudara yang tua dan yang baru lagi masuk golongan mendokong amanah Tuhan ini, supaya terus saudara-saudara berpegang kuat dengan jawatan-jawatan saudara, hendaklah mengutamakan kepentingan perjuangan Islam dan mengenepikan apa sahaja, menangi didalam apa yang akan kita jalankan ini, seribu satu macam akan berlaku, seribu satu daya akan berlaku semua itu untuk menguji keutuhan kita, untuk mengetahui perpaduan kita yang kukuh. Saya berharap semuanya ini dapat kita hadapi dengan cara yang baik.

Ada orang minta supaya kita ini bersumpah, bahawa kita ini bersatu dan berpadu, tetapi saudara-saudara, apalah gunanya sumpah yang boleh dibatalkan dengan penyembelihan seekor kambing, apalah guna sumpah kepada orang yang tidak memperdulikan agama Allah. Sumpah hanya dihormati oleh orang yang taatkan Tuhan, kalau saudara-saudara sudah taatkan Tuhan, maka tidak perlulah saudara-saudara bersumpah.

Saya minta satu sahaja, kita tanamkan di dalam hati kita bahawa Persatuan Islam ini boleh dihancurkan, bahawa kerajaan negeri Kelantan ini boleh dihancurkan bila-bila, tetapi saudara-saudara sanggupkah kita menghancurkan Islam di hati kita sendiri? Sanggupkah kita mengizinkan kerajaan yang mengharamkan pembacaan Quran berjalan di dalam negeri ini dengan tidak dicabar oleh sesiapapun? Sanggupkah kita orangyang mahu menukar hukum Islam demi kepentingan diri mereka berdaulat diatas kita sendiri? Kalau kita rasa kita tidak sanggup marilah kita jadikan hati-hati kita itu benteng yang kuat, benteng yang boleh menahan sebarang dugaan jambatan kepada Islam.

Saudara-saudara yang mulia, kalau kita tidak taat kepada Tuhan, maka Tuhan akan gantikan dengan satu kaum yang lain, yang mereka itu tidak mengikut kita dalam amal-amalnya, mereka akan lebih baik daripada kita. Maka saya berharap dalam menjalankan tugas negara dan negeri ini saudara utamakanlah seperti yang di utama oleh pemimpin Islam terdahulu, hukum Tuhan dan pengajaran Tuhan.

Saudara-saudara yang mulia, satu perkara yang perlu saya sampaikan pada hari ini, ialah bahawa saudara-saudara yang menang ini, bukan Zulkifli Mohammad, bukan Yusof Abd Latif, bukan Abdullah Jusoh, yang menang ialah calon Persatuan Islam SeTanah Melayu. Marilah kita kukuhkan diri kita dan kita fahamkan bahawa kita ini orang partai , boleh jadi diantara saudara-saudara merasakan bahawa dia orang besar, kalau dia bertanding seorangpun dia menang, tetapi renunglah saudara-saudara beberapa calon-calon Perikatan yang sudah kalah dengan kebesaran-kebesaran mereka kalau rakyat tidak mahu, orang yang mempunyai degree, orang yang menjadi loyar, orang yang kuat habis kalah belaka, mari kita pandang bahawa kita terhutang kepada Persatuan Islam SeTanah Melayu dan bukannya Persatuan saya bahkan Persatuan saudara-saudara sendiri. Kita bersama mempelopori Persatuan itu dan sebab kita wujudkan Persatuan ini adalah kerana cita-cita Islam. Marilah kita jadikan diri kita ini semuanya sebagai orang-orang yang bekerja dari Persatuan Islam SeTanah Melayu.

Jadi saudara-saudara, sebagai ahli Dewan Undangan Negeri janganlah saudara ketepikan PAS Negeri Kelantan sentiasalah dipandang saudara adalah sebagai petugas Persatuan Islam SeTanah Melayu dan saluran Persatuan Islam SeTanah Melayu itu ada di negeri ini untuk memandu dan bekerjasama dengan saudara-saudara sekelian.

Saya syukur kepada Tuhan, pada masa yang telah lalu selama 5 tahun tidak terdapat, boleh dikatakan tidak terdapat langsung pertelagahan antara ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Kelantan dengan PAS Negeri Kelantan dan ini jauh dari bermakna bahawa Persatuan Islam SeTanah Melayu ini ingin menekan fikiran-fikiran ahli Dewan Undangan Negeri, tetapi satu kerjasama yang subur diantara kedua pihak perlu dijalankan mengikut saluran-saluran yang telah kita aturkan.

Saudara-saudara yang mulia, sungguhpun pada hari ini saya tidak lagi mengemukakan kepada saudara-saudara apa yang akan kita lakukan selama 5 tahun ini, tetapi saya memberi ingatan kepada saudara-saudara 5 tahun yang akan datang tidak seperti 5 tahun yang telah lalu. Kita akan mewujudkan sebuah kerajaan yang benar-benar kuat, kerana kita ingin menjalankan perkara-perkara yang besar, manifesto kepada saudara-saudara akan akan diuji dengan rintangan yang bukan untuk 5 tahun akan datang tetapi dari mula lagi rintangan-rintangan itu akan kita atur dan akan kita kemukan kepada saudara-saudara. Kita tidak mahu kita menjadi perahu hanyut, bila terhadang barulah berkayuh, kita tidak mahu itu, kita akan membukukan kerja-kerja yang akan dijalankan dalam masa 5 tahun ini dan kalau dapat akan kita tentukan tahun-tahun perlaksanaannya. Dan saya harap kesemuanya akan dapat kita lakukan dalam masa 3 tahun.

Saudara-saudara, inilah tujuan besar kita, dan oleh kerana kerajaan PAS yang akan memerintah dalam masa 5 tahun yang akan datang, akan lebih laju, lebih kuat dan lebih cekap dalam kerjanya, saya berharap kepada saudara-saudara tolong lupakan perbalahan, hadapilah tugas kita ini. Rasulullah saw, pernah berkata, "kalau kamu membuat amal dunia, hendaklah dipandang bahawa kamu akan hidup seribu tahun akan datang, dan kalau kamu membuat amal akhirat maka pandanglah bahawa itu amal yang akhir bagi kamu." Kalau sembahyang, itu adalah sembahyang yang terakhir. Ini juga serupa saudara-saudara, di dalam membuat rancangan mari kita buat seolah akan kekal seribu tahun, tetapi didalam melaksanakan rancangan marilah kita rasa bahawa seolah 5 tahun sahaja lagi kita akan hidup. Ini perlu kita jadikan Motto kita di dalam kerajaan. Dengan anggota yang tinggal sebanyak 18 orang tentulah beban-beban ini akan memberatkan diatas kepada saudara-saudara sendiri, maka saya tidak mahu lagi orang yang akan berkata, "saya tidak sanggup membuat kerja ini, saya mahu jadi jawatankuasa saja, bila mesyuarat panggillah saya, saya akan menjadi hakim boleh atau tidak boleh, kita tidak mahu orang yang menjadi jawatankuasa kali ini, kita mahu petugas-petugas yang akan bekerja, jangan kita saya bersama jawatankuasa, ini bersama jawatankuasa, kerja kita samalah seperti majistret, orang membawa kertas berbeban-beban, bertimbun-timbun didepan kita dan kita bacalah penyata-penyata, mengangguk atau menggeleng terpulanglah kepada kita, nasib kita baik kita angguk, kadang-kadang nasib kita tidak baik kita geleng, ini tidak ada gunanya.

Kita mahu mereka yang boleh berkata kepada Menteri Besarnya, "apa kerja yang boleh saya jalankan?!!. Ini kita mahu, jangan orang yang berkata mahu Jawatankuasa kosong, saya mahu menjadi jawatankuasa, ini kita tidak mahu. Kita tidak kurang tukang angguk, kita tidak kurang tukang geleng, tetapi kita kurang yang membuat apa yang sudah diangguk dan kita kurang orang menghalang apa yang sudah digeleng.

Saudara-saudara yang mulia, saya yakin bahawa satu perubahan besar akan dapat kita lakukan di negeri Kelantan, tetapi dimana perubahan itu bermula saudara-saudara?.

Bila mulanya dan dimana mulanya?
Mulanya pagi ini!!!, dimana mulanya?, di dalam hati saudara-saudara sekelian!!!.

Kalau ia tidak berubah di dalam hati saudara-saudara sekelian, tidak akan berubah tidak akan berjalan sedikit demi sedikit.

Ubahlah!!! cara kita berfikir, ubahlah!!! hati kita, pandanglah bahawa kita ini adalah orang memasuki medan yang lebih sengit perjuangan yang lebih hebat yang memerlukan tenaga yang lebih banyak. Mahu kepada kerja yang lebih banyak, tenaga yang lebih kuat untuk membolehkan cita-cita Islam, cita-cita Melayu terjalan di negeri kita yang kita kasihi ini.

Saudara-saudara yang mulia, perhubungan kita dengan kerajaan pusat akan bercorak dua samada kerajaan pusat akan baik dengan kita atau ia akan jahat dengan kita. Tunku Abd Rahman di dalam kenyataannya semalam menyatakan ketika ditanya samada akan dibiarkan kerajaan Negeri Kelantan ini ia telah menyatakan, "Tidak, kita akan beri mereka kemajuan-kemajuan supaya mereka dapat sama seperti negeri-negeri lain, Tun Abd Razak berkata, "bahawa orang Kelantan itu tidak mahu kepada kemajuan dan dari itu fahamlah saya bahawa dia tidak ingin menyebarkan kemajuan. Marilah kita sedia untuk menghadap kedua-duanya ini. Saya belum tahu apa cara yang hendak kita buat, sebab gendangnya belum benar-benar berbunyi, jangan kita melompat sebelum rentak gendang itu kita ketahui kemana hendak dilagukan, tetapi saudar-saudara kita fahami sebab kita ini telah tua di dalam politik bahawa kerajaan Perikatan akan menekan kita walaupun dia mengata dia tidak akan menekan kita.

Jadi apakah keselamatan kita? Apakah jaminan bahawa kita akan berjalan terus? Satu saja! ... satu saja! Perpaduan mesti kukuh, perpaduan kita, ini sahaja yang boleh menjamin kita hidup lama di negeri Kelantan ini. Kalau kita pecah maka akan hancurlah kita semua, marilah kita semua saudara-saudara memikul beban ini dengan rasa perpaduan yang kuat, bukan perpaduan diantara 17, .... 18.... 21 orang sahaja, tetapi perpaduan diantara saudara-saudara dengan Perhubungan Negeri dengan Rakyat dengan saya, dengan Jawatankuasa Agung dengan semua kita berpadu sehingga tidak celah yang boleh datang keburukan-keburukan yang boleh menghancurkan kita.

Kita tidak dapat menghadapi kerjaaan Perikatan ini, dengan kepandaian kita, kita tidak menghadapi kerajaan Perikatan ini dengan kekuatan kita, tetapi kita hanya akan dapat menghadapi Perikatan ini dengan berkiblat juara masyarakat, kalau aku bersifat cuba berpisah dari rakan ku, aku akan dimakan Perikatan dan rakan ku juga akan dimakan Perikatan dan cita-cita Islam yang aku hebahkan akan dihancurkan dari negeri ini. Ini perlu kita faham dan ini perlu menjadi motto kita di dalam negeri kita ini.

Saudara-saudara yang mulia, esok atau lusa kita akan membentuk kerajaan diantara kita sama kita. Kita boleh mulakan kerajaan PAS negeri Kelantan ini dengan kucar kacir dan kita aturkan dengan kehancuran kalau kita dan kita boleh mulakan kerajaan negeri Kelantan ini dengan berbaik-baik, membina perpaduan yang kukuh, kita akhirkan kerajaan negeri Kelantan ini dengan kejayaan.

Saya berharap masalah ini tidak menjadi masalah pertikaian diantara saudara-saudara sekelian, supaya tidak menjadi masalah pertarungan kepentingan diantara saudara-saudara sekelian. Yang perlu kita pandang ialah kita memerlukan untuk menghidupkan sebuah kerajaan yang kuat yang bukan hendak menghadapi orang-orang yang ada didalam kita ini supaya bercakar diantara satu sama lain tetapi bersedia untuk menghadapi kerajaan Perikatan yang bersedia untuk mencari peluang menghancurkan kita di dalam negeri ini.

Jadi saudara-saudara walaupun musuh mengebom kita, berdentum-dentum dari langit, maka janganlah kita asyik memikirkan, "dia tersepak kaki saya, saya mesti sepak dia pula", ini tidak ada gunanya. Ini akan mengakibatkan keruntuhan kita belaka.

Saudara-saudara yang mulia, lantikan kerajaan, lantikan Menteri Besar, Timbalan Menteri Besar, lantikan Speaker, EXCO, Pengerusi-pengerusi jawatankuasa kerajaan akan dilakukan. Lantikan inilah tempat yang subur dengan kuman-kuman yang membawa sengketa kepada kita. Apa yang akan kita buat saudara-saudara ketika kita menghadapi ini semua, yang akan kita buat ialah perpegang kepada keikhlasan kita. Keikhlasan iaitu menitikan tujuan kita kepada perlaksanaan dasar partai kita dan mengenepikan sebarang kepentingan yang selain dari itu.

Inilah pegangan kita dan saya percaya Perhubungan dan kerjasama saudara-saudara dengannya akan dapat memberikan kejayaan bagi lantikan-lantikan yang akan dilakukan tidak berapa lama lagi.

Saudara-saudara yang mulia, kita akan menghadapi kerja besar, dan bagi kerja besar ini marilah kita wujudkan kekuatan yang besar pula. Kita tahu saudara-saudara bahawa kaedah menjaga kepentingan perlaksanaan tujuan ini mungkin akan dapat di pengaruhi oleh penafsiran-penafsiran yang berlainan, sekali lagi saya katakan sebarang penafsiran terhadap kaedah ini hendaklah juga dikawal dan dipandu oleh rasa keikhlasan yang mesti ada kepada kita.

Maksud saya dengan cara yang kasar, kita hendak jadikan Pengerusi Hal Ehwal Agama, ialah "Encik Majhul" kerana lantikan kita kepada "Encik Majhul" ini akan dapatlah soal agama ini dibereskan dengan baiknya. Datang seorang lagi berkata, "saya mencadangkan pula supaya encik Maqbul pula menjadi Pengerusinya, kerana encik Maqbul inilah orangnya yang layak dengan jawatan ini dan kalau dia memegang jawatan ini tertentulah terlaksana cita-cita kita. Kedua-duanya mempunyai penafsiran yang ikhlas, baik belaka itu saudara-saudara. Sebab itulah pertukaran fikiran mesti kita galakkan, tetapi suka saya menarik pandangan saudara-saudara kepada pengajaran yang dibawa oleh Imam Ghazali dengan katanya sekali iaitu, "di dalam bertukar-tukar fikiran ini, akan berkembanglah pertukaran fikiran itu kepada perbahasan dan perbalahan dan diketika perbahasan dan perbalahan itu berlaku maka bertenggeklah syaitan diatas bahu orang yang berbahas itu. Katanya (syaitan), "Berbalahlah kamu, Fa anta 'ala haqqin... kamulah yang benar".

Saya tidak tahu bila syaitan itu melompat di atas bahu saudara-saudara pula dan apa nampaknya saudara rasa kalau bersungguh-sungguh panas saudara ketika itu, ingatlah bahawa Imam Ghazali pernah menyebut bahawa waktu perbalahan seperti itu melompat syaitan ke atas bahu dengan berkata bahawa "anta 'ala haqqin" kamulah yang benar... kamulah yang benar.

Jadi saudara-saudara hal ini akan berlaku tidak lama lagi, sehari 2 hari atau 3 hari yang akan datang. Jadi janganlah kita mulakan kekeruhan dari awal. Apabila kekeruhan berlaku dari awal tidaklah dapat kita cari kejernihan dengan mudahnya.

Saudara-saudara yang mulia, sudah banyak saya bercakap kepada saudara sekelian. Cuma satu sahaja akan saya akhiri ucapan ini, iaitu hadapilah masalah dihadapan saudara dimasa akan datang dengan kesungguhan.

Berjuang dengan kesungguhan!!!

Bekerja dengan kesungguhan!!!

Bertugas dengan kesungguhan!!!

Bertutur dengan kesungguhan!!!

Jangan jadikan kerja kita walau apa sekali pun kerja asal-asal sahaja.

"Apa boleh buat, oleh kerana saya telah menjadi ahli Dewan Undangan Negeri, saya pergi mesyuarat".

"Apa boleh buat, oleh kerana saya telah menjadi ahli Dewan Undangan Negeri saya tolong susun kebesaran-kebesaran".

Yang sungguh, perlu penolong saya yang cari dan kalau dapat sekarang ini saya akan gunakan praktis-praktis demi agama, bangsa dan tanah air saya.

Dulu ketika belum menjadi tuan besar, duduk berehat dikedai-kedai kopi. Kita kata, "alangkah banyaknya kesalahan orang ini, kamu tahu apa? begini.... begini.

Sekarang kita telah diletak oleh rakyat ditempat ini, mari kita gunakan peluang ini dengan kesungguhan.

Kesungguhan, keikhlasan dan perpaduan akan menjayakan kita.

Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh.

No comments:

Nota Diri

Nama: Mohamad Ridhwan Bin Alias

Pendidikan

+ Mendapat pendidikan dalam Ijazah Sarjana Muda Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (Major: Sejarah, Minor: Antropologi dan Sosiologi)

+ Diploma Pendidikan, MPTAA

Fokus Penulisan

+ Sejarah dan politik terutamanya di Malaysia, Timur Tengah, Gerakan Islam dan Gerakan Mahasiswa/Anak Muda.

Penafian

+ Penulis bukan ustaz
+ Penulis bukan pakar
+Segala pembacaan perlu dibuat lebih lanjut untuk pemurnian fakta.
+ Segala penulisan adalah pendapat peribadi.