Followers

Thursday, December 08, 2011

Prof al Attas: Hang Nadim Moden yang Kerap Tersingkir.Ketika sedang melakukan program 5S di rumah[r membuang dan membakar risalah yang disimpan], saya terjumpa catatan tentang penyingkiran Prof Syed Muhammad Naquib al Attas dalam pelantikan jawatan Pengarah Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu Universiti Kebangsaan Malaysia.

Prof al Attas diibarat ‘Hang Nadim Moden’ dimana beliau seorang cerdik pandai yang hebat dan tersohor, cuma kerap tersingkir di bumi sendiri. Islamisasi tajaan beliau ditenggelami Islamisasi tajaan Prof Ismail al Faruqi. Di UKM beliau disingkir dan di ISTAC pun beliau dikatakan disingkirkan. Bak kata orang kanan Anwar Ibrahim, kerenah Prof al Attas banyak memeningkan Anwar. Mungkin inilah yang dihadapi orang dalam melayani kerenah Prof al Attas. Apapun karya Prof al Attas memang hebat dan kualiti tinggi serta beliau seorang yang berprinsip.

Sebagaimana yang kita ketahui, Prof al Attas antara pengasas UKM dan intelek tersohor dalam dunia Islam. Dalam proses pemilihan pengarah yang baru, pemangku NC UKM, Prof Mohd Ghazali bin Abdul Rahman telah mengisytiharkan Prof Muhammad Haji Salleh sebagai Pengarah IBKKM UKM yang baru.

Pelantikan ini dilakukan secara pengundian oleh Majlis Universiti dan mematuhi statut ke 7 Fakulti dan statut ke 14 institut, dekan dan pengarah UKM.

Pada 24 Februari 1975, PMUKM telah mendesak agar pihak pentadbiran mengadakan dialog terbuka. PMUKM telah mendakwa Prof al Attas tidak dicalonkan sebagai Pengarah Institut Bahasa, Kesusasteraan dan Kebudayaan Melayu UKM kerana krisis peribadi beliau dengan pensyarah yang lain.

Pihak pentadbiran menyatakan dialog dengan mahasiswa tidak perlu kerana pelantikan itu sah dan mengikut perlembagaan. Pihak pentadbiran menolak permintaan mahasiswa. Pemilihan Muhammad Haji Salleh dan Siti Hawa selaras dengan Perlembagaan UKM Statut XIV yang telah diluluskan pada 1 April 1974 [Prof al Attas sendiri terlibat dalam pengubalannya] menurut Seksyen 26(1). Mereka yang dipilih dalam kalangan staf akademik untuk satu penggal selama 3 tahun.

Difahamkan, ada staf mencalonkan nama Prof al Attas tetapi beliau sendiri tidak menandatangani kertas pencalonan.

Pada 25 Februari 1975, mahasiswa telah mengadakan demonstrasi di sudut pidato. Patung Muhammad Haji Salleh dan Siti Hawa dibakar.

Pada 26 Februari, mahasiswa tidak dapat menerima penolakkan prof al Attas. Mereka percaya IBKKM tidak akan mendapat kepercayaan di peringkat antarabangsa dan tempatan jika pimpinan bertukar tangan. Ini kerana IBKKM terlalu muda untuk melahirkan siswazah pertama.

PMUKM telah menghantar memorandum agar Prof Muhammad Haji Salleh dan timbalannya Siti Hawa Salleh mengundur diri daripada jawatan tersebut. PMUKM juga kesal dengan kenyataan pemangku pegawai Perhubungan Awam UKM, Encik Salleh Yusuf yang mengatakan bahawa Prof al Attas bukan disingkir tetapi tidak dicalonkan.

Pada 27 Februari , Muhammad Haji Salleh tidak akan mengundur diri daripada jawatan tersebut dan bersedia menghadapi perseteruan dengan mahasiswa. Beliau cuba mengangkatkan imej IBKKM. Perseteruan mahasiswa ini hanya dilakukan oleh 40-60 orang mahasiswa sahaja.

No comments:

Nota Diri

Nama: Mohamad Ridhwan Bin Alias

Pendidikan

+ Mendapat pendidikan dalam Ijazah Sarjana Muda Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (Major: Sejarah, Minor: Antropologi dan Sosiologi)

+ Diploma Pendidikan, MPTAA

Fokus Penulisan

+ Sejarah dan politik terutamanya di Malaysia, Timur Tengah, Gerakan Islam dan Gerakan Mahasiswa/Anak Muda.

Penafian

+ Penulis bukan ustaz
+ Penulis bukan pakar
+Segala pembacaan perlu dibuat lebih lanjut untuk pemurnian fakta.
+ Segala penulisan adalah pendapat peribadi.