Followers

Thursday, December 03, 2009

Mahasiswa: Ilmu Vs Politik

Ilmu vs politik

Apabila saya memasuki kelas pertama, samada kuliyah atau tutorial hati saya berdebar-debar. Saya tidak kenal sesiapa. Saya memang bersendirian. Saya tahu ramai pelajar sangat teruja dengan gerakan mahasiswa, semua pelajar saya dengar mereka berbincang soal persatuan, aktiviti dan banyak perkara yang luar biasa bagi saya. Kampus UM begitu besar, pelbagai ragam dan rencam. Saya mula mengenali gerakan mahasiswa, tetapi saya masih keliru kenapa dikaitkan dengan politik, politik kampus dan politik negara.

Saya cuba memastikan setiap kali memasuki kuliyah atau tutorial, saya menyediakan diri. Subjek Pengantar Pemikiran Islam sedikit sebanyak membentuk pola fikir saya sehingga hari ini. Bagi saya subjek itu agak susah, tetapi amat menarik. Secara rawak pensyarah akan memilih pelajar membentangkan satu tajuk sewaktu kelas tutorial. Jadi setiap minggu pelajar perlu bersedia kerana tidak dipastikan siapa yang akan membentang.

Pada minggu pertama dan kedua seingat saya pelajar lelaki yang membentang, mereka senior saya. Suatu kali tutorial itu, pensyarah memanggil seorang pelajar lelaki juga, tetapi dia langsung tidak bersedia. Dia langsung tidak membaca sebarang muka surat di dalam kitab Al-Tauhid Ibn Taymiyyah itu. Dia tidak keruan di hadapan kelas, kami semua ketakutan. Pensyarah bertanya langsung tiada jawapan, dia diam.

Pensyarah saya tidak marah, tetapi saya tahu dia agak kecewa dengan pelajar yang tidak bersungguh. Satu kata-kata beliau yang saya masih ingat "Antum kenalah berlaku adil terhadap ilmu. Kalau politik antum terlalu memberi perhatian, ilmu sepatutnya lebih lagi". Kata-kata itu saya pegang sehingga kini.

Pengajaran

1. Petikan artikel diambil daripada blog kak diqma(albazrah.blogspot). kak Diqma terkenal pelajar yang bijak dan ‘unik’. Beliau seorang yang terlalu serius terhadap ilmu.

2. Tugas asasi pelajar adalah menuntut ilmu bukannya berpolitik kepartian. Jangan tinggal belajar demi politik kepartian.

3. Gerakan mahasiswa dilihat sebagai gerakan politik. Tidak bolehkah gerakan mahasiswa dilihat gerakan intelektual, gerakan pencegahan masalah sosial, gerakan dakwah(tanpa politik), gerakan kepenggunaan dan alam sekitar atau gerakan anti kemiskinan dan kebajikan. Boleh atau tidak?.

4. Mahasiswa perlu peka politik tetapi jangan berpolitik kepartian. Tanpa peka politik, kita akan buta tentang kejahatan orang politik. Boleh terima kenyataan ini?.

5. Kata kunci artikel tersebut "Antum kenalah berlaku adil terhadap ilmu. Kalau politik antum terlalu memberi perhatian, ilmu sepatutnya lebih lagi". Ini sebenarnya tanggungjawab pelajar.

Nota: Kak Diqma adalah senior isteri saya semasa di UM (kalau tak silap KISAS juga). Kini mengikut suami dan belajar di Sudan (PhD).

No comments:

Nota Diri

Nama: Mohamad Ridhwan Bin Alias

Pendidikan

+ Mendapat pendidikan dalam Ijazah Sarjana Muda Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (Major: Sejarah, Minor: Antropologi dan Sosiologi)

+ Diploma Pendidikan, MPTAA

Fokus Penulisan

+ Sejarah dan politik terutamanya di Malaysia, Timur Tengah, Gerakan Islam dan Gerakan Mahasiswa/Anak Muda.

Penafian

+ Penulis bukan ustaz
+ Penulis bukan pakar
+Segala pembacaan perlu dibuat lebih lanjut untuk pemurnian fakta.
+ Segala penulisan adalah pendapat peribadi.